Yıldırım çarpması nasıl önlenir işte detaylar



Aramızda en az bir kez olsun plastik bir kalemi gömleğe sürterek ve kağıt parçalarını çekerek eğlenmeyen var mı arkadaşlar ? ve her kim olursa olsun bazen arabaya ya da metal başka bir şeye dokunduğunda hiç çarpılma olmadı mı ? mutlaka yaşamışsınızdır.

Bir polaritenin bir yüzeyi elektriksel olarak şarj ederken diğer yüzeyi zıt işarette yükleyen sürtünmenin neden olduğu basit elektrostatik enerjidir.

İki yüzey arasındaki voltaj farkı hava direncini aşacak kadar yüksek olduğundan bir kıvılcım oluşmaktadır. 

Yıldırımın prensibi aynıdır, yüzeylerin bulutlar ve toprak olduğu ve alandaki kuvvetlerin muazzam olduğu yerlerde 220 volt olan evsel voltajla karşılaştırıldığında bir kaç milyon volttan bahsediyoruz arkadaşlar. korkutucu değil mi?

Gerilim o kadar büyüktür ki yüzlerce metre havanın direncini yenebilir ve şimşek olanları yaratmaktadır.

Yıldırımı gök gürültüsü takip eder çünkü elektrik boşalma yolundaki havanın şiddetli ısınması nedeni ile oluşan ses dalgası, sesten çok önce gözümüze ulaşan yıldırımın hızından çok daha düşük bir hızla hareket etmektedir. 

 Yıldırım çarpmaları sel , ani selden ,meteorolojik olaylardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedenlerinden bir tanesidir. 

Yıldırımdan etkilenen 100 kişiden 80'i erkek sadece 20'si kadındır. bunun nedeni muhtemelen erkeklerde daha fazla bulunan testoteronun hücrelerin iletkenliğini artırması ve ayrıca istatiksel olarak erkeklerin açık alanda ve metal aletlerle kadınlardan daha fazla çalışması ile bağlantılıdır. 

Neyse ki etkilenenlerin yalnızca %10 ile %30'u ölür, diğer durumlarda yanık sekelleri veya diğer organik hasarlar olmaktadır. ancak yaşam korunur. Yıldırım çarpmasından mümkün olduğunca nasıl kaçınılacağını bilmek ve bunu öğrenmek önemlidir.  

Bu arada yıldırımın sivri uçları tercih ettiğini bilmeniz gerekir, bu nedenle bir fırtına sırasında şemsiye kullanmaktan kaçınmalısnız ve düz bir yüzeyde yükselen tek şey olduğumuz için kendimizi yıldırım için bir sivri uç olarak göstermekten kaçınmalıyız, plajda veya açık alanlarda.

Diğer özel önlemler şunlardır:

TV, anten bağlantısını kesin ve telefonu kullanmaktan kaçının.

Radyatörlerden uzak durun ve musluk ve su ile temastan kaçının, bu nedenle fırtına devam ederken duş veya banyo yapmayın.

Arabadaysanız, arabadan çıkmayın, camları sıkıca kapalı tutun, radyoyu kapalı tutun ve arabaya dokunmayın; makinenin metal parçalarına dokunmaktan kaçının. Araba, yıldırımdan en güvenli yerlerden biridir, çünkü Faraday kafesi gibi davranır, elektrik boşalmasının içeriye girmesine izin vermez.

Açık havadaysanız, özellikle golf ve balık avı gibi sportif faaliyetlerden kaçının; Sudan uzaklaşın ve bir ağaca yakınsanız, en az yüksekliğinin iki katı kadar mesafe bırakın. Korumasız düz bir alandaysanız, çömelin ve başınızı kollarınızın arasına alın.

Dağlardaysanız, kapalı bir sığınak, hatta bir mağara arayın ve herhangi bir kulenin yakınında durmaktan kesinlikle kaçının. Buz baltasının sırt çantasından çıkmamasına dikkat edin , yıldırım için bir anten görevi görür.

Saçınızın ve saçınızın diken diken olduğunu fark ederseniz, ciddi ve ani bir tehlikedeyiz demektir: Derhal yere yatın.

Şimşeklerin düştüğü bir alandan kaçarsak, yürümektense koşmak daha iyidir, bir seferde sadece bir ayağı yere basarız.

Gök gürültülü fırtınaların asla aniden gelmediğini unutmayın: hava raporlarını takip etmek ve etrafa bakmak daha iyidir; Uzaktan gök gürültüsü duyarsanız, sığınacak güvenli bir yer aramaya başlayın.


Şimşeklerin ne kadar uzakta olduğunu anlamak kolaydır: Şimşekleri gördüğümüz andan gök gürültüsünü duyduğumuz ana kadar geçen saniyeleri sayın ve üçe bölün: bu kilometre cinsinden mesafedir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski