Mantar Nasıl Bulunur ve Toplanır Derinlemesine İnceleme



Mantar aramaya gitmek , motivasyonu ne olursa olsun, onları yemek, gözlemlemek veya incelemek için çalılıkların bu meyveleri hakkında tutkulu olan herkes için kesinlikle bir zevk, bir boş zaman ve rahatlama anı.

Ancak mantarları nasıl ve nerede arayacağınız konusunda size faydalı bilgiler vermeden önce , mantar arama gezisinin unutulacak bir çıkışa dönüşmemesi için alınacak önlemlerin ve faydalı ipuçlarının kısa bir özetini yapmak gerekir. ormanla veya genel olarak girdiğiniz ortamla yüzleşmek önemlidir, aşağıda listelediğimiz bazı önlemlere dikkat edin.

Mantar nasıl aranır ve toplanır?

Her zaman gün ışığında ormana gidin, gece maceralarından kaçının; Geceleri bir el feneri kullanarak ıslak mantarları daha iyi görmenin mümkün olduğu söylenir, çünkü yansıtarak karanlıkta öne çıkarlar, ancak gerçekte bizi çevreleyen ortamın sadece küçük bir bölümünü görüyoruz ve her şeyden önce biz nerede yürüdüğümüzü veya nerede olduğumuzu görmüyoruz, bu nedenle ciddi kazalar riskiyle karşı karşıyayız.

Ortama uygun giysiler giyin: yüksek çizmeler veya iyi şekillendirilmiş kaymaz tabanlı lastik çizmeler, kalın çoraplar, uzun pantolonlar, gömlek veya kazaklar  her zaman uzun kollu. Yabani hayvanların (yaban domuzu, karaca vb.) çok sık yaşadığı ortamlarda yapılan araştırmalarda, içinde pantolon bulunan çizmeler özellikle kenelere karşı savunmada etkilidir.

Çok uzun veya çok dik gibi fiziksel yeteneklerinize uygun olmayan rotaları aşmayın.

Bilinmeyen ormanlarda asla fazla ileri gitmeyin; koleksiyona da fayda sağlayacak olağan alanlarla uğraşmak daha iyidir.

Ani gök gürültülü sağanak yağışlara hazırlıksız yakalanmamak için iklimi kontrol altında tutun.

İhtiyaç halinde üzerine yaslanmak için bir sopa taşımak yardımcı olabilir.

Sürekli olarak yolunuzu bulmaya çalışmak, nerede olduğumuzu ve geri dönüş yolunu kaybetmememize yardımcı olur.

Aramamızın hedefini her zaman birisine bildirin ve hedef değişikliği olması durumunda uyarın.

Mümkünse aramayı, ihtiyaç halinde birbirinizi arayabilmek için her zaman yeterli mesafeyi koruyarak yapılaşın.

Pili ve kartı şarjlı bir cep telefonu taşımayı asla unutmayın.

Tüm önlemleri alarak mantarları nerede arayacağımızı görelim:

Mantarlar 200 metreden 2000 metre yüksekliğe kadar büyür, bu nedenle geziler için bolca yer vardır, sadece çok dikkatli olmalısınız, çünkü yürümeye alışık değilseniz, donanımınız yoksa ve iyi bilmiyorsanız. Yol boyunca birçok sürprizle karşılaşabileceğiniz bir bölge olabilir.

Açıkçası yağmurların daha az olduğu bölgelerde mantar bulma şansı daha azdır .

Mantarların daha kolay büyüdüğü yerler, bazı ağaçlarla simbiyoz halinde büyüyebilecekleri yerlerdir, bazı ağaç türlerini görelim, mantar nerede bulunur .

Meşe , kara çörek, yumurta gibi hem iyi hem de mükemmel olmayan mantarların ve amanit gibi ölümcül olanların çoğalabildiği bir bitkidir.

Akasya, bu bitkinin altında çoğunlukla (güneyde) tırnakları buluyoruz.

Kavak , ovalarda ve belirli bir yüksekliğe kadar yetişen tipik bir bitki olduğundan, piopparello, chiodini ve orecchiette bulabiliriz.

Kayın , Kayın deniz seviyesinden 2000 metrenin üzerine bile ulaşabilir. . mayıs ayından sonbaharın sonlarına kadar ve mevsime bağlı olarak boletustan cortinario'ya boletus edulis'ten amanite phalloides'e, Cantharellus cibarius'a, russole vb. kadar farklı mantar türlerini bulmak. Burada iyi görebileceğiniz gibi, amanite phalloides, mikolojik mevsimde büyüyen birçok mantarla karıştırılabilecek ölümcül bir mantar buluyor, bu yüzden çok dikkatli olun.

Köknar  Deniz seviyesinden 1800 metre yüksekliğe kadar büyür, ünlü "çam kozalakları" ve iğnelerin varlığı ile ayırt edilir. Porcini, Cantharellus cibarius, amanita muscaria ve daha az bilinen birçok mantar bu bitkinin altında doğar.

Kestane  otuz metre yüksekliğe ulaşabilir ve 300 yıla kadar yaşayabilir. Bildiğiniz gibi bu bitki asitli toprakları ve serin alanları tercih eder. Bu bitkinin altında, çok yaygın olan amanit, boletus (boletus aereus ve boleto edulis), Russole, Cantharellus cibarius, iyi yumurta ve diğer birçok tür ile başlayan birçok mantar türü doğar. Kestane bahçeleri altında mantar toplama mevsimi çok uzun olmadığı için yağışlı dönem kontrol altında tutulmalıdır. Burada da kesinlikle kaçınılması gereken ölümcül bir mantar olan amanit phalloides buluyoruz.

Birçok mantarı bulmak için bazı faydalı ipuçlarına bakalım:

Mantar toplama programınızdan önceki gece veya günlerde rüzgar çok kuvvetli esiyorsa, belki de mantar aramayı düşünmekte fayda var, hasat çok kötü veya kalitesiz olabilir.

Boş sepetle baş başa kalmak istemiyorsanız mantar avcısının ilk kuralı sabah erken kalkıp diğer arkadaşlarla birlikte bilinen yerlere gitmektir.

Dağa çıkmanın veya her halükarda kırsala gitmenin her zaman ekstra bir risk içerdiğini asla unutmayın, bu nedenle gerektiği gibi giyinin ve yetkili makamların gerektirdiği izinleri unutmayın (Büyüteç getirmekten zarar gelmez). 

Oraya vardığınızda, diğer mantarların her zaman hasat edildiği alanda mantar arayın, mantar kısa sürede çoğalır.

Zehirli veya yenmeyen mantarları yok etmek yasaktır, çünkü bunların doğdukları yerde iyi mantarlar yakınlarda bulunabilir.

Mantar görür görmez toplanmamalı, çok dikkatli incelenmelidir çünkü zehirli bir mantar olabilir. Toplandıktan sonra, gerçek yenilebilirliğinden emin olana kadar daha titizlikle temizlenmeli ve gözden geçirilmelidir.

Mantarı toplamadan önce, mantarın etrafındaki tüm alanı bir metreden daha fazla bir yarıçap için çok dikkatli bir şekilde inceleyin, engerekler veya diğer zehirli hayvanlar gibi çok acı verici ve ciddi sürprizler olabilir.

Kokusuna ve renklerine aldanmamak kesinlikle önemlidir. Mantarlar doğdukları yerden farklı renkler alabilirler.

Çürük veya bolca çürüyen mantarları toplamak işe yaramaz, onlara dokunulmamalı, ancak incelemek isterseniz toplanıp daha sonra doğranıp alındıkları yere bırakılabilirler.

Hem mantarların kalitesi, hem de yeri ve toplama süresi için asla başkalarının söylentilerine güvenmeyin . Mantarın kalitesi, yenilebilirliğinden emin değilseniz veya onları toplamazsanız ( ve bu en iyi seçimdir ) veya yenilebilirliğini kontrol etmek için özel merkezlere gidin. Bu tavsiyeyi diğer bilgili arkadaşınızın yanlış düşündüğünü söylemek için değil, sadece diğer mantar toplayan arkadaşınız için onun iyi bir mantar uzmanı olduğunu kanıtlamak için cevabı tehlikeye atabilir ve problemler ciddi bir sonuç doğurabilir


Mantar toplamaya meraklıysanız eğer, yazı içeriğimizde sizlere bir çok ipucu aktardık, sizlerin düşüncesi ve tecrübelerini yorum kısmında bizlere iletmenizi isteriz.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski