Bir Yaşam Planı Yapmak İçin 5 Adım



İster hayatınızın gidişatından son derece memnun olun, ister bazı değişiklikler yapmanın zamanının geldiğini düşünüyorsanız, herkes bir yaşam planı oluşturmaktan yararlanabilir.

Bir yaşam planı, hayatınızın nasıl olmasını istediğinizin genel bir resmidir. Hayal ettiğiniz hayatı yaşayabilmeniz için kişisel beklentilerinizi, profesyonel özlemlerinizi, değerlerinizi ve hedeflerinizi tek bir uyumlu planda birleştirir.

Kendi yaşam planınızı bir araya getirmeye hazır mısınız?

Yedi adımda nasıl oluşturulacağı aşağıda açıklanmıştır.

Adım 1: Hayatınız İçin Ne Düşünüyorsunuz?

Bir yaşam planı oluşturmanın ilk adımı kendinize şu soruyu sormaktır: 

Nasıl bir hayat istiyorum?

Hayatın çeşitli yönlerini düşünün ve sizi neyin mutlu edeceğine karar verin.

Bazı insanlar için hayal, dünyayı gezmelerine izin veren esnek bir işe sahip olmaktır. Bazıları için asıl amaç evlenmek ve çocuk sahibi olmaktır. Diğerleri için, belirli bir kariyere sahip olmak veya belirli bir miktarda para kazanmakla ilgilidir.

Vizyonunuz ne olursa olsun, bu listedeki sonraki adımları atmaya başlamadan önce onu tanımlamanız gerekecek.

2. Adım: Mevcut Durumunuzu Değerlendirin

Hayat planınızın mevcut durumunuzdan ne kadar uzakta olduğunu düşünün. Hayalinizdeki hayattan ne kadar uzaklaşırsanız, o kadar çok iş yapmanız gerekir.

Kendinize bugün hayatınızda neyin işe yarayıp neyin yaramadığını sorun. Sağlık sorunlarından finansa ve kişisel mutluluğa kadar, hemen hemen herkesin yaşamın iyileştirilmesi gereken bir yönü vardır.  

Mevcut durumunuzu değerlendirirken, kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemek için zaman ayırın. Ne kadar anlayışlı olursanız, hayallerinizi gerçekleştirmek için neyi değiştirmeniz gerektiğini fark etmeniz o kadar kolay olur.

3. Adım: Bir Öncelik Listesi Oluşturun

Hayattan ne istediğinizi öğrendikten sonra, bu öğeleri önem sırasına göre önceliklendirin. Bir öncelik listesi olmadan, önce hayatınızın hangi unsurları üzerinde çalışacağınıza karar vermek zor olabilir.

Öncelik listenizle birlikte, ne kadar değer verdiğiniz gibi temel değerlerinizin bir listesini yapın:

  • Para
  • Din
  • Sağlık ve sıhhat
  • Aile
  • Hayır kurumu

Öncelikleriniz ve değerleriniz birbiriyle uyumlu olmalıdır ve bir sonraki hedef belirleme adımına geçtiğinizde bunların uyup uymadıklarını (ya da yapmadıklarını) anlamaya başlayacaksınız.

4. Adım: Üst Düzey Hedefler Belirleyin

Bir yaşam planı, onu gerçeğe dönüştürmek için hedefler belirlemezseniz, bir yaşam hayalinden başka bir şey değildir. Üst düzey hedefler şunları içerebilir:

  • Hayalinizdeki meslek
  • Nerede yaşamak istersiniz
  • Öğrenmek istediğiniz beceriler
  • peşinden koşmak istediğin tutkular
  • Topluluğunuza nasıl geri vermek istersiniz?
  • Fiziksel sağlığınızı nasıl iyileştirebilirsiniz?
  • yaş emekli oluyor musun

Bir hedefler listesine sahip olmak, bu hedeflere ulaşmak için atmanız gereken adımları belirlemenizi sağlar. Hedeflerinizden bazılarının zaman içinde değişebileceğini unutmayın, bu nedenle listenizi tekrar gözden geçirip hedeflerinizi yıllar içinde dalgalandıkça ayarlamanız sorun değil.

Adım 5: Bu Hedeflere Ulaşmak İçin Bir Plan Oluşturun

Son adım, her hedefi mini hedefler listesine ayırmaktır. Her mini hedef, eyleme geçirilebilir bir adım olmalı ve daha büyük hedefinizin peşinden giderken yolda kalmanıza yardımcı olması için her biri için bir son tarih belirlemelisiniz.

Örneğin, otuzlu yaşlarınızdaysanız ve hedefiniz 60 yaşına kadar emekli olmaya yetecek kadar para biriktirmekse, eyleme geçirilebilir hedef listeniz şöyle görünebilir:

  • Eylül 2022'ye kadar 401 bin planına katkıda bulunmaya başlayın
  • Aralık 2022'ye kadar maluliyet sigortası için kaydolun
  • Mayıs 2023'e kadar gayrimenkul yatırımı yapın
  • Eylül 2023'e kadar tüm kredi kartı borçlarını ödeyin

Hemen hemen herkes mali durumuyla ilgilenir, ancak iyi haber şu ki, mali hedeflere ulaşmak düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Bu yıl bir 401k'ya ne kadar katkıda bulunabileceğinizi okuyarak finansal hedeflerinize nasıl ulaşacağınızı öğrenin ve Doktorlar Thrive'ın bu kılavuzu maluliyet sigortasının neyle ilgili olduğunu öğrenmek için.

Kendinizi Sorumlu Tutun

Bir yaşam planı oluşturmak yeterli değildir. Ayrıca, kendi planınıza bağlı kaldığınızdan emin olmak için kendinizi sorumlu tutmanız ve yol boyunca ilerlemenizi ölçmeniz gerekecektir.

Bunu yapmanın bir yolu, ilerlemenizi (veya eksikliğinizi) tartışabileceğiniz bir hesap verebilirlik ortağı bulmaktır.

Güvenilir bir arkadaşınıza veya sevdiğiniz birine bir yaşam planı oluşturduğunuzu bildirin ve onları kendileri için bir plan oluşturmaya teşvik edin. Bu şekilde, ikiniz diğerinin nasıl olduğunu değerlendirmek için birbirinizi kontrol edebilirsiniz. 

Sonuç olarak

Bazı insanlar birkaç saat içinde bir hayat planı yapabilirken, bazılarının hayattan ne istediklerini düşünmek için günler veya haftalar harcaması gerekebilir.

Sonuç şudur:

Bazı insanlar plan yapmadan yaşar ve en iyisini umar. Bir yaşam planı oluşturan ve bu plan doğrultusunda çalışan insanlar, gidecekleri yere daha hızlı ulaşma eğilimindedir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski